Saturday, August 29, 2009

Alkoholkonsumtion

Dagens trevliga lördag i Vetlanda bjöd på mycket folk och många som ville sälja av överblivet från vinden till källaren.

Ett besök på den nya "lilla butiken" Man & Women var kul. De har fått en nytändning som verkligen syntes. Torwig har slitit hund många dagar och resultatet är förbluffande bra. Lycka till Lena, Anna och alla.

En av kämparna som var ute för att sprida upplysning om alkoholens fördärv var Bengt Isaksson.

Vi hade en lång diskussion och kom fram till en gemensam ståndpunkt.
Vi kan inte få bort alkoholen i samhället men kan vi få människor att förstå verkningarna och nedbringa konsumtionen till hälften så skulle många liv kunna räddas.

Vin och öl är måltidsdrycker och det är inte lika gott att dricka coca-cola till en fin lax eller filé mignon.
Som nämndeman i Göta Hovrätt ser jag att merparten av alla mål har alkohol och droger som triggat handlingen.

Lösningen är inte totalförbud utan upplysning och social närvaro av vuxna.
Många vuxna är inga föredömen men barnen ser och lär och även om (vi) inte är perfekta så kan bara känslan av att vi bryr oss om varandra nedbringa "trösten i flaskan användningen".

Därför är det bra om det finns matställen med rättighet där människor kan dricka kvalitetsdrycker till bra mat. Detta för att visa att öl och vin inte är till för berusning utan en del i en acceptabel kultur med måtta.

Kulturen är en viktig faktor och vi kan glädja oss att vi inte bor i "brännvinsbältet" Västmanland. I senaste Fokus kan man läsa att Västmanland toppar brottsstatistiken. Arbetslöshet, alkohol och en envis bruksanda är förklaringen.

- Här lever den klassiska svenska modellen kvar, man dricker tills det tar slut och pucklar på varandra på krogen, säger Fagerstas kommunalråd.
I Vetlanda är jag för att vi kommer ifrån denna mentalitet och skaffar en kultur och förhållningssätt till alkoholhaltiga drycker på ett sunt och nyktert sätt.

L-O

0 Comments:

Post a Comment

<< Home