Friday, July 04, 2008

Världen idag onsd 2 juli av Jonas Adolfsson

Mjölkpallen av Lars Molin tycker jag skulle vara en bra inramning för att skildra det Småländska kynnet att inte vika sig för övermakten;

Här exemplifierat i tidningen Världen idag.
intern.adress;
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=2407&Itemid=98


Illojal kommunpolitiker skapar oro i Rosenbad

Moderat i Vetlanda skulle fråntas uppdrag efter fräcka blogguttalanden

Vetlanda
En frispråkig lokalpolitiker i Vetlanda har fått känna på den moderata partipiskan från högsta nivå.- Aldrig trodde jag att det kunde fungera så här, säger Lars-Olof Reinfeldt, vars fräna uttalanden väckt oro i Alliansregeringen.
”Reinfeldt hoppar av moderaterna” förkunnade tidningsrubriker underfundigt häromdagen.
Självklart var det inte statsministern som åsyftades utan lokalpolitikern och tandläkaren Lars-Olof Reinfeldt i Vetlanda. Själv avvisar han dock uppgiften att han hoppat av moderaterna.
– Jag hoppade bara av den moderata partipiskan och ställde mig på de moderata gräsrötternas sida, säger han under en pratstund med Världen idag.
Reinfeldt tänker sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde och där rösta efter eget samvete. Han tänker också behålla sina uppdrag som vice ordförande i landstinget, allmänpolitiska utskottet och nämndeman i hovrätten.
Men är det moraliskt hederligt av dig att sitta kvar på poster som du fått genom att stå på en moderat valsedel?
– Jag menar att jag inte har förändrat min uppfattning, det är partiledningen som har ändrat sig och avvikit från det som är god moderat politik.
Det som väckt irritation ända upp i Alliansregeringen är Lars-Olof Reinfeldts sätt att fördöma regeringens införande av FRA-lagen och den nya tandvårdsförsäkringen.
– FRA-lagen öppnar ju för en kontrollverksamhet utan dess like, rena Östtyskland, utbrister mannen som inte skräder orden.
Uppfattningen har han klargjort på sin blogg där han även kritiserar den nya tandvårdsförsäkringen.
Reformen välkomnas till stora delar av tandläkarförbunden men Reinfeldt är skeptisk och menar att den innebär ökad administration och ökat lidande för patienter.
I sin upprördhet har han hävdat att socialminister Göran Hägglund är ”Dum som en åsna”.
Lars-Olof Reinfeldt kan hålla med om att ett sånt uttalande är tveksamt, men framhåller att det inte var menat att förolämpa.
– Göran Hägglund verkar vara en bra karl. ”Dum som en åsna” är bara ett talesätt för att markera att det här var ett vansinnigt beslut.
Om man som liten gräsrot ska nå ut måste man ibland använda sig av starka uttryck, ungefär som Palme talade om ”Satans mördare” och Stig Malm om ”Finansvalpar” , menar Lars-Olof Reinfeldt.
För en tid sedan fick han besök av moderaternas ombudsman och ordförande i Jönköpings län. Dessa förklarade att Reinfeldt gått på tok för långt i sina uttalanden.
– De sa att kd-folk i Vetlanda har kontaktat sitt parti på riksnivå som i sin tur har kontaktat moderatledningen för att få stopp på ”den där Reinfeldt” i Vetlanda eftersom han äventyrar samarbetet i Alliansen, hävdar Lars-Olof Reinfeldt.
De båda gästerna ville att han skulle skriva på ett dokument där han avsade sig sina politiska uppdrag.
– Det kändes väldigt ledsamt, säger Reinfeldt som vägrade att underteckna. Att partiet ingriper mot en kommunpolitiker i Vetlanda finner han närmast patetiskt. Och att partipiskan viner så här kraftfullt hade han aldrig kunnat föreställa sig.
– Här gäller det tydligen att med näbbar och klor hålla nere den som kan uppfattas som ett hot, säger Reinfeldt, lokalt känd som fritänkaren som vägrar underkasta sig partilinjer och påbud.
– Jag har alltid varit obstinat, medger han och berättar som sin resa från ung vänstersympatisör via gröna vågen till egen företagare och moderatpolitiker.
Vetlanda-Reinfeldt är osäker på hur hans politiska framtid ser ut, men han tänker alltså sitta kvar i sina politiska uppdrag. Och nu väntar han med intresse på nästa drag från partiets sida.
– Det ska bli mycket intressant att se om maktapparaten kan stoppa en fri demokrat. Men de ska inte få det lätt.

All makt utgår från folket, tillägger han och försvinner med fasta steg över Vetlanda torg

Jonas Adolfsson

Partiledningen tryckte på

Att moderaterna centralt har tryckt på för att stoppa Reinfeldt bekräftas av Anders Karlgren, partiets ordförande i Jön­köpings län.
- Vår partiombudsman har fått påstötningar från riksorganisationen vad gäller Lars-Olof Reinfeldt, säger han.
Enligt Anders Karlgren har Reinfeldt vid flera tillfällen agerat på ett sätt som fått hans parti- och allianskamrater i Vetlanda att reagera negativt.
Reinfeldts texter på bloggen den senaste tiden har blivit för mycket och väckt reaktioner uppåt i regeringspartierna.
Det var också signaler uppifrån som låg bakom Karlgrens och ombudsman Stellan Paulssons besök på Lars-Olof Reinfeldts tandläkarmottagning i Vetlanda nyligen.
– Om man på sin blogg kallar kd för kommunistisk diktatur och Göran Hägglund för en åsna, då är det inte konstigt att den lokala partigruppen och även partiledningen reagerar på detta, säger Anders Karlgren om besöket.
Han välkomnar politiskt fritänkande men framhåller att politik också innebär samarbete i en partigrupp.
– Jag uppskattar Lars-Olof Reinfeldts politiska engagemang men han vill inte ha några restriktioner som det innebär att ingå i en partigrupp. Han passar nog bättre som fri moderat debattör än som partipolitiker, säger Anders Karlgren.
Han bekräftar att Lars-Olof Reinfeldt vägrade underteckna det dokument som han och Paulsson tagit med sig till mötet nyligen och som innebar att Reinfeldt skulle lämna sina politiska uppdrag. Enligt Karlgren återstår därmed inget mer att göra från moderat partihåll för att stoppa Reinfeldt.
– Kommunallagen ger oss ingen möjlighet att skilja Lars-Olof Reinfeldt från hans politiska uppdrag.

Jonas Adolfsson

0 Comments:

Post a Comment

<< Home