Saturday, January 31, 2009

Utmärkt initiativ av Leif Hedberg

VP och Leif Hedberg gör en serie där kommundelsråden får komma fram med synpunkter och önskemål, positiva som negativa. Ekenäs var först ut i dag och jag/vi i Vetlanda-Bäckseda Kommundelsråd kan bara berömma VP för detta initiativ.

Kommundelsråden är den samhällsfunktion som står verkligheten och vardagsmänniskorna närmast, dvs grunden till all demokrati. Vi lyssnar, förstår och framför synpunkter för att ständigt förbättra den lilla människans vardagstillvaro.

I dag var jag nere hos Leif och Mästerfotografen Evelina som jag tror fick bra bilder som visar dagens Vetlanda.

Vi gick igenom Kompostgårdar, Undergångar och deras belysning, trygghetsvandring där vi konstaterade att ordningsmakten ännu inte löst våldtäktsförsöket vid Kvarndammen.

Vår ståndpunkt är att du ska känna dig trygg som medborgare i Vetlanda oavsett tid på dygnet och var du än befinner dig i kommunen. Tyvärr vill inte de styrande politikerna ta detta på allvar utan hänvisar till ordningsmakten precis som VETAB försöker svära sig fri från kompostgårdarna.

Utanför Pub Ladan och Delfinparkeringen har vi hårt drivit frågan om en rörelsebelysning samt att man plockar bort buskaget där folk skräpar ner och gör sina behov. Hoppas att något händer under våren.

Busliv, misshandel och allmänt stök är en vanlig företeelse på kvällar och nätter under helgerna. Övervakningskameror är något som ter sig mer och mer påkallat för att stävja starten av bråk och ge polisen möjlighet att snabbt ingripa. Vi arbetade fram ett helt koncept från Securitas med utbildning, uppsättning och Länsstyrelsens medverkan i ett pilotprojekt där Vetlanda skulle få allt till en mycket rabbaterad peng.
Detta lämnade vi till tekniska kontoret och Gunnar Elmeke. Det gjordes TV inslag där befolkningen var positiv, men där dåvarande ordförande i tekniska nämnden Gunilla Hjelm inte ens tyckte det var viktigt nog att ta upp det till diskussion. Det fanns inte något behov för ingen annan hade gjort så förut.

Kajorna är ett annat problem som kommer att framgå av bilderna i VP. Man klippte träden på ena sidan Stadshuset och vips så flyttade kajorna över till andra sidan. Det är tydligen så man agerar. Skjut över problemen till andra. Det är dags att kommunen agerar kraftfullt och definitivt för att lösa detta hygien och trivselproblem. Än finns mig veterligen ingen större smitta i fågelbajset, men det är inte om utan när vi har denna fara här som är viktig.

En aktiv fritid för ungdomarna där de är med och ser vilka aktiviteter som känns rätt är den bästa preventionen för en lugnare stad. Vuxennärvaron är också mycket angelägen, så vi vill ha fler vuxenvandrare och fältare.

Vi har framfört mycket angående miljön och bla är behovet att Vetlanda skaffar sig en Biogasmack stor. Etanolen är en återvändsgränd och nu måste vi se frammåt.

Förenklingar där parkeringseländet ersätts med fri parkering och där P-skivan styr din tid gör att du i lugn och ro kan gå till tandläkaren, ta ett par timmar inne i Apoteket, handla dina varor och när du känner för det, gå på en av restaurangerna i stan. Vi kan tänka oss att få vissa delar av innerstan bilfritt. Prov bör inledas.

Vi lyckades stoppa byggandet av ett höghus i Älgen vilket hade förfulat stadens innerdel. Vi behöver slå vakt och den genuina kulturen och vi har även framfört förslag om ett kulturhus.

Boulebanan i Bäckseda är ett bra önskemål som vi jobbar på.
Vi har fått upp en större anslagstavla på Biblioteket.

Vi tycker att det var vansinne att lägga Hemköp i samma klunga som Willys och Lidl. Vi tryckte på för att uppmärksamma kommunen på svårigheter för gamla och handikappade att ta sig från den västra delen av staden till en dagligvarubutik. Kummunen kan bry sig mer om sina innevånare tycker vi.

Trafiken på Norravägen har varit för hög och nu får vi påstötningar att det körs för fort vid Bäckseda skola.

Således har Kommundelsrådet mycket arbete framför sig och när nu partiet WetlandaListan driver samma frågor kan vi få en politisk svängning till ett bättre Vetlanda i alla delar av kommunen.

Lars-Olof Reinfeldt
Ordf.
Vetlanda-Bäckseda Kommundelsråd
WetlandaListan

2 Comments:

Blogger Dennis said...

Nej till FRA-lagen, men ja till övervakningskameror. Det är ju skönt att du är konsekvent.

11:09 AM  
Blogger LO Reinfeldt said...

Hej Dennis,

Bra att du också förstår vilka skillnader som finns i olika övervakningssystem.
FRA syftar till att med dold spionage på vanliga medborgare och övrig nättrafik skaffa sig kontroll över tänkbara hot mot de som sitter på makten.

Detta kan även användas mot politiskt oliktänkande i Sverige och då är vi som nation väldigt illa ute.
Jag säger bara Watergate.

Övervakningskameror är uppsatta för preventivt syfte och de anonseras för allmänheten med anslag. De fula kommer ändå att gå på skumma platser och göra sina affärer.

Skyddet ligger för de vanliga hederliga att veta att det finns ställen där det blir svårare för buset att misshandla dem. Föräldrar kommer att åtminstone vara lite lugnare när deras barn är på utposten eller köper korv.

Vetlanda är ekonomiskt mycket pressade och vi ser gärna att du som blivande nationalekonom kommer att hjälpa oss under nästa mandatperiod.

Vi kommer att bli fler som måste ta ett större ansvar för utvecklingen i denna stad.

Hälsningar
Lars-Olof

9:49 AM  

Post a Comment

<< Home