Wednesday, May 02, 2007

Tänderna en del av dig

Med anledning av Irene Oskarssons insändare i JP är följande klarläggande i debatten nödvändig.

Det är riktigt att tänderna är en viktig del av kroppen, och därav följer att kroppen är en viktig del av det sociala livet.

Mitt inlägg handlade i förstahand om den råa människosyn som präglar premietandvård eller som det nu vill kallas frisktandvård.

Det ända man kan tillskriva frisktandvårdens konto är väl att den är mest ämnad att gynna friska och rika.

Tänk att bli tittad i munnen som en häst, och bli bedömd utifrån ditt tandstatus om du ska få billig eller dyr premie. Har du ett bra status som inte kräver mycken insats blir det billigt men ser du ut att behöva mycket hjälp, åker din premie upp så det är tveksamt om du har råd att gå.

Sedan blir det att springa runt och höra var det kan finnas någon som tar risken att behandla dig till en acceptabel premie. Lägstbjudande vinner dig men får du den vård du behöver?

Detta liknar gångna tiders auktion där kommunen ville bli av med barn till lägstbjudande.
Har vi inte kommit längre i utvecklingen där allmänna medel skall användas och ha större inflytande på din vård än du själv.

Nuvarande regerings tandvårdsreform är i alla fall bättre men rapporterna till försäkringskassan ske on line och där behövs det uppkopplade tandläkare med bredband.

Ett inte alltför stor del av nuvarande yrkesverksamma tandläkare befinner sig närmare pensionen med praktiker som inte är datoriserade.

Det kan komma att bli ett ställningstagande om det är värt den stora investeringen eller rentav kan det vara skönt att lägga ner verksamheten.

Har regeringen tänkt sig in i detta scenario med ett stort tapp på erfarna tandläkare i vårt land?

Lars-Olof Reinfeldt
www.reinfeldt.org

0 Comments:

Post a Comment

<< Home