Thursday, May 08, 2008

Vita Tänder

I går var det styrelsemöte i Jönköpings läns tandläkarförening.

Efter lite förtäring och möte höll Odontologie Doktor Catarina Wallman ett förträffligt föredrag angående blekning av tänder.

Det finns ju många ställen som erbjuder blekning till varierande kostnad och säkerhet.

Gemensamt för alla blekmedelssubstanser är att använda fria radikaler som aktiv substans för att spjälka långa missfärgningskedjor. Att inte ha koll på vätska av denna typ med blekskenor som inte sluter tätt kan få förödande konsekvenser på sikt när dessa substanser kommer ner i magen.

Fria radikaler är som vi alla vet cancerogena och vill man bli fin får man lida pin men frågan är om inte priset kan bli allt för högt i framtiden. Det är i alla fall viktigt att inte vem som helst står vid rodret.

Blekning med lampa på klinik är kortsiktigt. Tanden har en förmåga att återta gammal färg ganska omgående men till tröst så kanske inte helt tillbaka till ursprunget.

Med lampa och framförallt med laser sker en temperaturstegring i pulpan som kan få tanden hypersensibel med ständiga isningar som följd. Går dessa inte tillbaka är det inte ovanligt med rotfyllningar som enda hjälp.

Ska det blekas ska det ske ofta, kontrollerat och med svaga koncentrationer.

Ett vackert leende med naturligt vita tänder slår det mesta.

L-O

0 Comments:

Post a Comment

<< Home