Monday, July 19, 2010

RIKTIG OCH GOD MAT

Det hörs ett sus över landet, det jäser och kokar. Fler och fler lokala

matuppror startar bland konsumenter, föräldrar och anhöriga till gamla eller

sjuka. I senaste fullmäktige var det föräldrar till barnen i Korsberga, som

visade bilder på maten som serverades deras barn i skolan.

Den såg bedrövlig ut och jag håller med dem. Det måste bli en ändring.

Vi är många som har tröttnat på mikrovärmd mat i svarta plastlådor i

hemtjänsten, på att barn får korta sockerkickar av färdigmaten i skolan och

inte blir mätta och inte orkar prestera. Vi har tröttnat på all äcklig mat
som

patienter på sjukhusen slänger i massor sedan den i fryst skick

transporterats miltals från ett centralkök. Mattransporterna, produktionen
av

livsmedel och svinnet står dessutom för en tredjedel av människans

klimatpåverkan.

Det är viktigt att vi serverar god mat till våra äldre, till sjuka och till
barn i skolan. Vad vi lagar för mat

hemma är vårt enskilda ansvar, men vi har ett gemensamt ansvar för människor
i skolan, vården och

äldreomsorgen.

Jag tycker att det är respektlöst att ge tanterna och gubbarna i äldrevården
mat som inte smakar gott,

inte ser god ut och inte luktar gott. För de gamla är maten på hemmet ofta
den viktigaste stunden på

dagen. De vet hur man lagar mat och hur riktig mat och bra råvaror ska
smaka.

Hälsa och mat hänger ihop. I dag mår många av våra äldre inte bra. De har
redan problem med magen

av allt stillasittande, men problemen förvärras av näringsfattig industrimat
värmda i

portionsförpackningar. Bra mat kan bidra till livskvalitet och ett friskare
liv.

Det är också viktigt att våra ungar mår bra. Om de ska fungera i skolan och
lära sig är det viktigt att de

får i sig tillräckligt med näring. Vi kunde nyligen läsa om Njudungs
Gymnasiet som inte fyller kunskapskraven.

Barn reagerar precis som vi vuxna - är maten inte god så slänger de den.

Problemet med att ge dåligt mat till barn under uppväxten är också att det
ger dem dåliga matvanor

som vuxna. För mig är det viktigt att vi lär våra barn vikten av god och bra
mat.

Valet är enkelt. Riktigt mat som smakar som riktig mat och är gjord på
råvaror, gärna närproducerade

och ekologiska är oftast en god väg för både plånboken, hälsan och miljön.

Valet är ditt i affären och hemma.

Valet är också beslutsfattarnas i kommunen och landstinget/regionen när de
väljer hur de upphandlar.

De kan ge fler och mindre producenter möjlighet att leverera fina råvaror
till lokala tillagningskök på varje

skola och sjukhus, vilket sparar in både energi, transporter och minskar
svinnet.

Valet ligger till sist även hos oss politiker, att öka stödet till
ekologiskt jordbruk, införa

ursprungsmärkning av kött och se till att uppnå riksdagens tidigare mål om
25 procent ekologisk mat i

offentlig sektor.

Är du inte nöjd med maten i skolan, på sjukhuset eller äldreomsorgen -
utnyttja din röst och agera.

Ring upp ansvariga tjänstemän och politiker, eller starta ytterligare ett
lokalt matuppror.

Det är vi som väljer hur vi vill ha maten men det är också en politisk
fråga. Jag och Miljöpartiet vill göra

det enklare att producera, laga och äta riktigt god mat.



Lars-Olof Reinfeldt

Miljöpartiet de gröna

Vetlanda

0 Comments:

Post a Comment

<< Home